| Podhagskygasse

0017_POD_22

© Lukas Schaller

Site
1220 Vienna, Austria

Competition
04/2011, 1st Prize

Start of Planning
09/2011

Start of Construction
10/2012

Completion
06/2014

Site Area
7.039 m2

Gross Floor Area
7.234 m2

Net Rentable Floor Space
4.638 m2 Subsidized Living Area

Built Area
3.400 m2

Budget
5,50 Mio EUR

Partner in Charge
Mark Gilbert

Project Team
Christian Aulinger, Mark Gilbert, Georg Kogler,
Realisation: Katharina Tanzberger (Project Manager), Irene Hrdina
Competition: Dagnija Smilga, Michaela Ebersdorfer

Client
WBV/GPA Bauträgerges. m.b.H.

Project Management
K+S Inginieure, Wien

Consultants
Landscaping – Gerhard Rennhofer, Landscahftsarchitekt, Vienna
Technical Plant – HKS Projekt Planungsgesellschaft GmbH., Linz
Structural Engineer – K+S Inginieure, Vienna
Mobility & Mediation – Walk-Space Society for Pedestrians

General Contractor
Rhomberg Bau

Timber Construction
Kulmer Holzbau

Metalwork
Schlosserei Horvath

Design of Textile Elements
Bohatsch u. Partner, Walter Bohatsch

Renderings
TC ZT GmbH Wien

Photos
©2014 Lukas Schaller
©2014 Michael Goldgruber

0017_POD_Lageplan_23

POD Diagramme

0017_POD_20

POD EG_klein

POD OG_klein

POD DG_klein

 

Podhagskygasse is an innovative typological concept for 60 affordable housing units within the Viennese program for subsidized social housing.

The goal of the project was to design and build attractive housing and interesting neighborhood design that could be rented at surprisingly low prices: total rental costs of €6,01/m2, including all operating costs, fees and taxes. In order to achieve these goals, trans_city pursued a radically pragmatic design strategy, and the housing estate was designed without basements or elevators.

This way, the building costs could be reduced by 15% to 18% in comparison to similar projects – yet the architectural result is powerful and distinctive, with innovative use of tactilely appealing materials such as metallic-glazed Norway Spruce posts and wall panels, as well as varnished concrete columns.

Instead of the usual underground car park, the residents’ automobiles are situated in open, street-level car ports. These are located under the houses and grouped around a multipurpose paved area, which functions like a village square – an “Anger”, in good Viennese dialect.

Through the elimination of central lifts (each apartment can be retro-fitted for handicapped access upon demand) the vertical circulation can be decentralized and therefore distributed across the site. This produces an appealing sequence of socially active spaces, and allows for the fine-grained, sculptural massing of the buildings. 

0017_POD_31

© Michael Goldgruber

0017_POD_33b

© Michael Goldgruber

0017_POD_04

© Lukas Schaller

0017_POD_06

© Lukas Schaller

0017_POD_30

© Lukas Schaller

POD Innen-2

© Michael Goldgruber